top of page

Een verkeerde slik? (Online) Logopedie is de oplossing!

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023

Slikt uw kind met de tong tussen de tanden of met de tong tegen de boven- of ondertanden aan? Dan is het belangrijk dat dit eerst afgeleerd wordt voordat de beugel wordt geplaatst. En dat kan middels logopedie, ook online! Maar hoe kan zo een verkeerde slik dan precies ontstaan? Ik leg het je hieronder uit:


Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zorgen ervoor dat de spieren in en rondom de mond niet meer in balans zijn. Dit kan leiden tot een afwijkende ontwikkeling van het gebit.


Zuiggewoonten

Duimen is heel normaal tot het eerste levensjaar, kinderen hebben dan een zuigbehoefte. Echter na het eerste levensjaar wordt het duimen een gewoonte. Het duimen moet dan afgeleerd worden. Door het duimen gaan de tanden scheef staan. Daarnaast drukt de duim de tong naar beneden wat een lage tongligging tot gevolg heeft. Als gevolg daarvan wordt vaak geslikt met de tong tegen de boven- of ondertanden of tussen de tanden. Hierdoor kan een open- of overbeet ontstaan. Verder verbreden de bovenkaken door druk van de tong, maar bij een lage tongligging ontbreekt deze, waardoor de bovenkaak onvoldoende ontwikkelt.


Mondademen

Dit noem je ook wel open mondgedrag. Normaal gesproken op momenten in rust (als je niet eet of praat) heb je de tong licht omhoog met de tongpunt achter de voortanden op “het hobbeltje”. Als je door je mond ademt, ligt de tong laag in de mond en verbreedt je bovenkaak te weinig, waardoor er ruimtegebrek kan ontstaan. Dat heeft scheve tanden tot gevolg. Een tong die laag in de mond ligt, komt meestal ook tegen tanden aan in rust en tijdens het slikken. Ook dit kan zorgen voor scheve tanden.


Verkeerd slikken

Langdurig duimen en speenzuigen en open mondgedrag hebben vaak een verkeerde slik tot gevolg. Bij een afwijkende slik, drukt de tong tegen de onder/ boventanden of tussen de tanden. Je kan dit zien door gespannen lippen en spanning in het gezicht. Bij een correcte slik is er geen spanning rondom de lippen te zien.


Leuk weetje: Gemiddeld slikken we zo’n 1500 tot 2000 keer per 24 uur. Dit betekent dus dat bij een afwijkende slik er 1500 tot 2000 keer met forse kracht tegen de tanden wordt gedrukt. Dit zorgt voor open- en overbeten; scheve tanden dus!


Spraak

Een verkeerde tongligging in rust kan ook gevolgen hebben voor de spraak, denk aan slissen.


Myobrace

Met de Myobrace trainer worden de mondspieren getraind en de positie van de tong verbeterd. Zie: https://www.mondcentrumdrunen.nl/myobrace/

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page