top of page

Moeite met begrijpend lezen & logopedie

Veel kinderen hebben moeite met begrijpend lezen. Om inzicht te krijgen in hoe het kind denkt en dus wat hij of zij moeilijk vindt, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Lees samen de tekst hardop voor en beantwoord samen de vragen bij de tekst. Zoek ook de betekenis op van de woorden die het kind niet kent. Praat samen over hoe je aan de antwoorden komt, of waarom het kind het antwoord niet weet.


Logopedie & begrijpend lezen

Een logopedist kan hierbij het verschil maken. Samen met het kind train ik het begrijpend lezen en krijgen ouders tips om hier ook thuis zelf mee aan de slag te gaan. Uit ervaring in de praktijk is gebleken dat het oefenen van begrijpend lezen ook heel makkelijk online kan! Ik doe dit bijvoorbeeld met behulp van Junior Einstein en Juf Milou.

Oorzaken begrijpend lezen

Moeite met begrijpend lezen kan verschillende oorzaken hebben:

  1. Moeite met lezen

  2. Kleine woordenschat

  3. Hoofd- en bijzaken onderscheiden is moeilijk

  4. Moeite met de woordstructuur zoals verwijswoorden, signaalwoorden en tekstverbanden

  5. Beperkte algemene kennis

Hieronder zal ik de genoemde oorzaken verder uitwerken:


1. Moeite met lezen


Als het ontcijferen van woorden teveel tijd kost, blijft er weinig aandacht over voor het begrijpen van de tekst. De focus ligt dan vooral op ontcijferen van de woorden en zinnen. Als er door problemen met lezen veel leesfouten worden gemaakt, wordt het ook moeilijk om de inhoud van de tekst te begrijpen.

Tip: Oefen begrijpend lezen eerst mondeling!


2. Kleine woordenschat


Als er teveel woorden in een tekst staan die je niet kent, wordt het moeilijk om de algemene strekking van de tekst te kunnen volgen. Kinderen geven het niet snel zelf aan als ze een woord niet begrijpen. Als je merkt dat het kind moeite heeft met het uitspreken van een woord of met een vraag, bespreek dit dan samen. Heeft een kind moeite met een vraag, bespreek dan samen de woorden die belangrijk zijn om de vraag te kunnen begrijpen. Op deze manier kom je er achter of een gebrek aan woordenschat meespeelt.

Tip: Luisterboeken en voorlezen is een alternatief. Verder kan je samen woordwebben maken bij bepaalde onderwerpen om de woordenschat te vergroten.

3. Hoofd- en bijzaken onderscheiden is moeilijk


Hoofd- en bijzaken onderscheiden in een tekst is voor veel kinderen heel moeilijk. Pas als je weet wat het onderwerp is en de tekst in het geheel begrijpt, kan je beslissen wat belangrijke informatie en bijzaak is. Vragen over het onderwerp, de hoofdgedacht en het thema zijn moeilijk te beantwoorden als je de hoofd- en bijzaken in een tekst niet goed kan onderscheiden.

Tip: Bespreek samen wat belangrijke informatie is en wat niet. Je kan bijvoorbeeld een woordweb maken en de hoofdgedachte formuleren.


4. Moeite met de woordstructuur zoals verwijswoorden, signaalwoorden en tekstverbanden


In een tekst staan allerlei grammaticale structuren, zoals: verwijswoorden, signaalwoorden, tekstverbanden en voegwoorden. Het is belangrijk om de woordstructuur in een tekst te begrijpen om de tekst als geheel te begrijpen. Vaak wordt naar tekstverbanden gevraagd en welke signaalwoorden daarbij horen, bijvoorbeeld “maar” geeft een tegenstelling aan, maar wat is de inhoudelijke tegenstelling dan? En naar welk zinsdeel verwijst “dat”?

Tip: Leer de signaalwoorden uit het hoofd met de behorende tekstverbanden, zoals daardoor een oorzaak- gevolg relatie aangeeft.

5. Beperkte algemene kennis

Gaat een tekst over culturele verschillen in bepaalde landen en je weet hier nauwelijks iets over, dan is het moeilijk om de tekst te begrijpen. Je mist veel achtergrondkennis die je kunt gebruiken bij het begrijpen van de tekst en het beantwoorden van de vragen.

Tip: Kijk samen naar het jeugdjournaal, klokhuis, ga naar een museum, lees nieuwsbegrip en informatieboeken.




1.526 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page