top of page

Wist je dat …. ? Trucs voor het aanleren van medeklinkers!

Bijgewerkt op: 26 apr. 2023

Ik zie dagelijks kinderen die bepaalde letters niet kunnen uitspreken en er een andere letter van maken. Denk aan: de R wordt een L, de NG een N, de K een P, de S een G …

Het ligt aan de mate, maar dat heeft natuurlijk wel invloed op de verstaanbaarheid. Want wat bedoelt het kind? Een rat of een lat? Een kat of een pad?

Is dat erg? Een reden voor zorgen? Nee! De meeste kinderen leren de juiste klanken voor het 5e levensjaar. De letters veranderen hoort er nou eenmaal bij. Maar daar hebben ze wel wat hulp voor nodig en een duwtje in de juiste richting!


Hieronder geef ik een aantal trucjes die ik zelf in de praktijk gebruik:


1. NG

De NG is een “achter geluidje”, het wordt gemaakt in keel. De tong trekt naar achteren. Bij het oefenen doet het kind het hoofd naar achteren, tong naar achteren en de mond open. En probeer dan de NG te maken. Als dat niet lukt… Gebruik een lepel, leg de holle kant ervan op de tong en duw de tong zachtjes naar beneden. He! Nu kan de tong niet naar boven en voren, en kan je geen N geluidje meer maken.


2. K

Bedoel je Kip of Tip? Kop of Top? De K wordt gemaakt net boven de keel met de achterkant van de tong tegen het harde gehemelte. Hoe leer je een K aan? Nou kijk.. Bij de K duwt de voorkant van de tong een beetje tegen je ondertanden aan. Om bewust te worden van deze beweging kan je met een wattenstaafje dat plekje aantikken bij je kind.


3. S

De S maak je met je tongpunt net achter de voortanden, maar let op, niet tegen de voortanden! Je tongpunt komt tegen het bergje aan achter de voortanden. Net als de L. Maar hoe word je nou bewust van dat plekje? Leg er een heel klein snoepje op, breng je tongpunt op het goede plekje, en let op, het mag niet vallen! Hoeveel seconden houd jij het vol?


4. F

Bij de F komt er geen lucht door de neus, alleen door de mond. Het lijkt een beetje op een ballon opblazen. Doe je neus dicht en doe de wind na, voel je de lucht uit je mond komen? Of kan jij die kaars NET NIET uitblazen? De voortanden zitten achter je onderlippen.


En lekker oefenen voor de spiegel!

Let op: uit mijn eigen ervaring blijkt dat deze trucjes de kinderen goed helpen naar het correct uitspreken van de klank. Deze voorbeelden gebruik ik ter ondersteuning bij een methode. Maar die wel al thuis gedaan kunnen worden!


Ben je benieuwd geworden naar welke trucs ik nog meer toepas in de praktijk? Heb je een kind die slecht verstaanbaar is? Neem gerust contact op en ik help je!391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page