top of page

Leuke tips voor als een kind bepaalde letters niet kan uitspreken!

Geen een dag is hetzelfde voor mij en daarom geef ik jullie graag een kijkje in mijn leven hoe ik kinderen help met verschillende problemen. Het geeft mij een voldoening om ze te helpen met het aanleren van woordjes en zinnetjes. Zo ben ik druk bezig geweest met het oefenen van woordenschat, begrijpend lezen en zinsbouw, maar vooral met articulatie.


Hoe kan je bijvoorbeeld het beste de SCH, van in schaar, aanleren aan een meisje dat steeds van de G een K maakt? Ik heb twee plaatjes opgezocht van een slang en een leeuw. De slang maakt namelijk het SSS- geluid en de leeuw het GGGGRRAAW-geluid. Bij elk SCH-woordje legden we de plaatjes ernaast om het zo visueel mogelijk te maken. En wat denk je? Hierdoor ging het ineens een stuk beter!


En hoe kan je een meisje van zes jaar het beste de K aanleren? Ze maakte steeds van de K een S. We hebben geoefend met glijbaantjes maken met de hand bij de K-woorden. En hoe leuk is het dan om een enkel K- woordje zoals Kip goed te horen.


Daarnaast heb ik voor de kerstvakantie een jongen van zes jaar geholpen met de uitspraak van de letter F. We hebben geoefend met het heel voorzichtig uitblazen van een fictieve kaars, het opblazen van een fictieve ballon, bovenlip over de onderlip trekken, de lucht uit de mond voelen komen bij de F… tevergeefs. Maar na de vakantie kon hij ineens goed de F- woordjes uitspreken en zelfs zinnetjes. Veel thuis oefenen had zijn vruchten afgeworpen.


Wat is logopedie toch een heerlijk beroep!


1.843 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page