top of page

Stemproblemen door stress?

Mensen die stress ervaren op het werk of in hun persoonlijke leven, ervaren op den duur psychische en lichamelijke klachten. Een van die klachten kunnen stemproblemen zijn.


Stemgeving

"Lucht uit onze longen wordt langs onze stembanden gestuurd. Dit regelt de middenrifspier en daardoor ontstaat stemgeluid. Spieren duwen die stembanden open en dicht, dat gebeurt steeds in een golvende beweging."


Spanning

Wanneer jouw ademhaling hoog ligt, wordt deze middenrifspier onvoldoende gebruikt en moeten de spieren in het strottenhoofd extra hard werken. Er ontstaat dan een disbalans en hierdoor klinkt de stem dan geknepen, hees en/ of schor. En omdat bij stress bijna altijd de spieren gespannen zijn, kan dit ook zorgen voor stemproblemen. Uiteindelijk zorgt dit voor een vermoeide stem. Je moet steeds meer moeite doen om verstaanbaar te zijn voor anderen. Waardoor de spanning in de spieren alleen maar toeneemt.


De stem is de spiegel van jouw persoonlijkheid en emoties.

Problemen met de stem kunnen daarom het zelf vertrouwen schaden. Ben je onzeker over jouw stem op het werk en/ of in het dagelijks leven? Wil je een grote groep bereiken bij het geven van presentaties en lukt dat niet? Logopedie biedt hierbij de oplossing. Ik leer je een diepe en ontspannen buikademhaling en een open houding aan en een heldere stem die een groep mensen kan bereiken. Ik geef je jouw zelfvertrouwen terug!1.806 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page