top of page

Wat is logopedie en voor wie?

Het werkgebied van een logopedist is breed. Vaak is het niet voor iedereen duidelijk wat logopedie is, en wat een logopedist precies doet.


Ik leg het je graag uit! Een logopedist behandelt communicatieproblemen. Dat is een breed begrip. Wat ik daarmee bedoel? Onder communicatieproblemen vallen stem-, spraak-, taal- gehoor- en slikproblemen. Logopedie is een vorm van gezondheidszorg, in dit geval dus gespecialiseerde gezondheidszorg gericht op alles wat onder de noemer communicatieproblemen valt.


Logopedie wordt ook wel paramedische zorg genoemd. Het woord logopedie is van oorsprong Grieks en is vrij te vertalen in ‘het opvoeden van het gesproken woord’. Niet gek dus dat een logopedist vroeger een spraakleraar werd genoemd. Het Engelse woord voor logopedist is trouwens speech therapist.


In de meeste gevallen worden logopediebehandelingen gedekt door de basisverzekering.


Voor wie is logopedie geschikt?

Een logopedist helpt mensen van alle leeftijden. Van jonge kinderen die moeite hebben met hun taal- en spraakontwikkeling, tot een ouder iemand die bijvoorbeeld na een hersenbloeding moeite heeft met praten. Niet alleen behandelt een logopedist patiënten met een bestaand probleem, een logopedist kan ook preventief ingezet worden. Wordt er op school bijvoorbeeld een beginnend

probleem gesignaleerd? Dan kan een logopedist voorkomen dat het kind er op latere leeftijd last van gaat krijgen door op tijd te beginnen met logopediebehandelingen.


Wanneer heb je hulp nodig van een logopedist?

Heb je last van een stem-, spraak-, taal- gehoor- of slikprobleem? Of vermoed je dat je kind achterblijft op het gebied van taal- en spraakontwikkeling? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een online logopedist.

Een logopedist kan je vrijblijvend adviseren of je hulp nodig hebt. Tijdens een intake brengt een logopedist het probleem in kaart. Daarna stelt de logopedist een behandelplan op en kun je van start gaan om je probleem aan te pakken.


Wil je meer informatie over online logopediebehandelingen?

Maak GRATIS en afspraak met me.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page